manifest-herfst-boeren

Aan tafel met de bodem- en voedselverbeteraars van nu

Terugkijken: 'Aan tafel met de bodem- en voedselverbeteraars van nu'

 

DI 21 DEC, 16.00 – Livecast in Pakhuis de Zwijger

Boeren, burgers, koks, grootouders, ouders en hun kinderen verenigen zich in een gesprek over het belang van een gezonde en vitale bodem voor een gezond voedselsysteem. Want hét fundament van ons bestaan is een gezonde bodem. Daarom gaan we aan tafel met de bodem en voedselverbeteraars van nu, o.a. boer Joost van Schie, kok Nadia Zerouali, klimaatactiviste Laura de Vries en politicus Tjeerd de Groot, onder de bezielende leiding van Natasja van den Berg. Hoe veranderen we en komen we tot een voedselsysteem dat vitaal, gezond en betaalbaar is voor alle belanghebbende: de bodem, voeding, boeren, mensen en natuur?

Vijf toekomstboeren vertellen over het betrekken van hun gemeenschap om gezond voedsel te produceren en daarmee bodemleven en biodiversiteit tot leven brengen. Kom te weten hoe jij kunt bijdragen aan een gezonde aarde, een gezonde economie en een verbonden gemeenschap.

 

Meer over de sprekers

Joost van Schie – Boerderij de Eenzaamheid

Op een eiland in de Kagerplassen staat de biologische boerderij van boer Joost en zijn vader; De Eenzaamheid. Zeilbootjes en sloepen varen af en aan over de plassen. Eenzaam? De naam van de boerderij matcht niet met zomerse omstandigheden, maar de winters zijn erg stil, verzekert Joost ons. Al sinds 1843 is de boerderij in de familie van Schie, wat Joost de zesde generatie maakt. In 2005 gooide de familie van Schie het roer om naar biologisch met als doel een duurzame toekomst te creëren voor de boerderij. Sindsdien is het balletje gaan rollen en werkt de boerderij steeds meer natuurinclusief.

Laura de Vries – Jonge Klimaatbeweging

Laura de Vries is bestuurslid politiek en overheid bij de Jonge Klimaatbeweging. Daarnaast zet ze zich in als Klimaatambassadeur van de Toekomst bij het Ministerie van EZK. Onder leiding van klimaatgazant Marcel Beukeboom volgt zij een jongerentraject waarbij ze zich richt op inclusie binnen de klimaattransitie. Door de Europese Commissie is Laura erkend als klimaatambassadeur, waardoor ze onderdeel uitmaakt van een Europa breed netwerk van klimaatambassadeurs.

Nadia Zerouali – TV-kok

Geboren en getogen in Winterswijk weet Nadia als jong meisje al wat ze wil worden: appeltaartenbakker. Samen met haar moeder is ze altijd aan het bakken en koken en leert ze thuis de traditionele Marokkaanse gerechten. Haar reizen naar de Arabische mediterrane wereld zijn een inspiratiebron voor haar kookboeken. Daarnaast runt Nadia in Amsterdam een couscousbar en heeft ze een Arabische productlijn in de supermarkt.

Tjeerd de Groot – D66

Tjeerd de Groot is de D66-portefeuillehouder op het gebied van onder meer landbouw, voedsel, water, natuur en dierenwelzijn. De Haarlemmer is sinds de verkiezingen van 2017 Kamerlid en begint aan zijn tweede periode in Den Haag. “Tijdens mijn studies bestuurskunde en milieukunde drong de sleutelrol van de landbouw tot mij door als het gaat om schoon water, schone lucht en de natuur. Daarom heb ik mij ingezet om onze voedselproductie te verduurzamen: ik schreef een proefschrift over het Europese landbouwbeleid, was politiek adviseur van oud-D66-minister Brinkhorst, diplomaat in Berlijn en directeur van een vereniging voor het zuivelbedrijfsleven.”

Natasja van den Berg – Moderator

Natasja is als adviseur, boegbeeld en kwartiermaker op verschillende manieren betrokken bij de strategische discussie over duurzaamheid en democratisering. Zij is een veelgevraagd gespreksleider in het bijzonder op het gebied van duurzaamheid.