
Anouk & Lucien – Het Diessens broek
Wie zijn jullie en wat is jullie idee?
Dit zijn Anouk & Lucien, onze nieuwe Aardperen!
“Onze familieboerderij was oorspronkelijk een conventioneel melkvee- en varkensbedrijf, maar we wilden het anders aanpakken. Wij geloven sterk in educatie als een essentiële bouwsteen in de voedseltransitie, waarbij we opnieuw leren waar ons voedsel vandaan komt. In onze zoektocht zijn we gestuit op agroforestry en hebben we gesproken met Piet Rombouts, een consultant in agroforestry. Zo is ons idee ontstaan: een kenniscentrum voor agroforestry. Voor ons gaat dit samen met koeien, omdat ze bij deze plek horen en straks kunnen genieten van de natuurlijke stal die de bomen zullen vormen. In ruil daarvoor gebruiken de bomen de mest van de koeien om te groeien. We verzorgen onze familie van 20 koeien met veel liefde, dierenwelzijn is voor ons erg belangrijk.

“Op deze manier leren we niet alleen andere boeren hoe ze agroforestry kunnen toepassen op hun bedrijf, maar dragen we ook bij aan onderzoek naar de impact van agroforestry op biodiversiteit, waterkwaliteit en natuur. Het is een plek om te leren, te inspireren, te verbinden, maar ook om te falen.” – Lucien
Niet alleen collega-boeren zijn welkom op ons erf, maar ook jij bent welkom voor een kopje koffie met taart in de horecagelegenheid, een wandeling door de pluktuin en een rondje door de boerderijwinkel!
Deze plek is volop in transitie!”
Wat is jullie droom?
“Over 20 jaar willen wij rondlopen op ons eigen bedrijf waar alles groeit en bloeit. Het wordt een plek waar de natuur overgaat in stedelijk gebied en waar ze samenwerken. We willen mensen inspireren om de natuur te benutten. Elke vorm van inspiratie helpt!
Op deze manier hopen we een betere wereld achter te laten voor onze kinderen, Juul en Pleun, en vele generaties daarna. De manier waarop we momenteel ons voedsel produceren moet veranderen, we moeten samenwerken met de natuur. Landbouw is de plek om dat te doen. Zo brengen we de werelden van landbouw en natuur samen en creëren we verbinding.”
Hoe werken jullie mee aan de transitie?
“Wij zijn het voorbeeld voor anderen. Alles wat we hier op deze plek kunnen testen en onderzoeken, hoeft een ander niet te doen. Wij zijn de inspiratie, zo veroorzaken we een groot vlindereffect. Laat ons maar ontdekken en falen, zodat anderen ervan kunnen leren.”
Wat roept het Van Gogh Nationaal Park in jullie op?
“Als alle boeren in het Van Gogh Nationaal Park ook maar één aspect van onze bedrijfsvoering overnemen, kunnen we een groot verschil maken in dit gebied! Door consumenten ook bij ons initiatief te betrekken, kunnen we nog meer groeien. Wij bieden beleving, educatie en inspiratie, zodat ze betrokken raken bij de voedselproductie. Zo leveren we een bijdrage aan een mooie en gezonde omgeving.
Onze plannen verbinden natuur en landbouw.”
Hoe kunnen we met aardpeer je helpen om deze droom te verwezenlijken?
We willen zoveel mogelijk systemen laten zien, ook voor de grondeigenaar die geen vee heeft op zijn bedrijf, daarvoor hadden we binnen het huidige bedrijf te weinig ruimte. Er is meer mogelijk, en de ontwikkelingen die we in de markt zien, willen we hier implementeren om die kennis te delen. Hiervoor hebben we grond nodig om de bomen aan te planten.

Wat is je oproep aan de community van aardperen?
“Kom langs, kom kijken, kom plukken, kom een kopje koffie drinken. Leer van de natuur hoe ons voedsel wordt geproduceerd. We vertellen hier met liefde over en we willen het laten zien. Natuurlijk hopen we ook dat jullie ons helpen om deze dromen te verwezenlijken!
Vanaf volgend jaar kun je hier ook vergaderen en zal de horeca draaien.”
Dit zijn Anouk Vingerhoets & Lucien Daas en hun twee lieve kindjes, Pleun en Juul. Onze nieuwe Aardperen die we gaan helpen met 20 ha grond!
En vergeet niet: volg ons op Facebook & Instagram