mensen-verzamelen-groenten-op-boeren-erf

Ron Geurts – Herenboeren Weert

locatie
Weert, Limburg

soort bedrijf
gemengd bedrijf

oppervlakte
20 hectare

Wie ben je en hoe ziet je voedselinitiatief eruit?

“Ik ben Ron Geurts, initiatiefnemer en tot eind 2020 voorzitter van de coöperatie Herenboeren Land van Weert. Met 175 andere huishoudens ben ik mede-eigenaar van een boerderij. We boeren op een 100 jaar oude boerderij met uitstekende grond. Wij pachten er 12 hectare die verworven is door aardpeer-partner BD Grondbeheer. Boer Daan is, samen met veel vrijwilligers, verantwoordelijk voor de duurzame productie van ons eten.”

Als je in de tijd terug kon reizen, welk advies zou je jezelf dan geven?

“Dat ik eerder uit de ratrace van meer, meer, meer was gestapt, het materialistische. Zo heb ik eigenlijk pas vijf jaar geleden ontdekt hoe belangrijk de relatie grond, natuur, voedsel is. Ik weet nu iets van de waarde van strokenteelt en permacultuur. En alle waardering die ik heb gekregen omdat ik ooit met dit initiatief startte, kost niets maar is ook zoveel waard.”

“Ik wou dat ik eerder uit de ratrace van meer, meer, meer was gestapt, het materialistische. Zo heb ik eigenlijk pas vijf jaar geleden ontdekt hoe belangrijk de relatie grond, natuur, voedsel is.

Wat is je droom?

“Ik droom van een coöperatie die met 500 te voeden mensen uitverkocht is. Wat ons daarbij gaat helpen is de inrichting van een kas die zorgt voor een nog breder aanbod aan groenten. Verder hopen we naastgelegen gronden aan ons te binden zodat we over 20 hectare kunnen beschikken. We hebben in 2020 als proef op 1,5 hectare graan geteeld waarvan een bakker brood gaat bakken. En de stadsbrouwerij van Weert wil graag bierbrouwen met gerst van dat extra areaal. Het eerste Herenboerenbier.”

Hoe kan aardpeer je helpen om deze droom te verwezenlijken?

“Het is voor ons een enorme zoektocht om te verkennen of en zo ja hoe we extra grond onder onze boerderij kunnen krijgen. Ook zouden we dan wel wat kavels willen ruilen, zodat mensen in de buurt die hinder ervaren van onze activiteiten minder reden tot klagen hebben. Ik hoop dat aardpeer kan bijdragen aan mijn droom om toe te groeien naar een echt gemengd bedrijf met een rijke community.”