aardpeer

Geef boeren grond voor verandering


Aardpeer gaat samen met boeren en burgers 3.5 miljoen euro ophalen voor natuurvriendelijke boeren in Nederland. Op donderdag 29 februari 2024 geven we het startschot om grond veilig te stellen voor drie natuurvriendelijke boerenbedrijven en voedselinitiatieven.

Het startschot voor de Samen voor Grond III obligaties is een uitnodiging voor iedereen met een groen hart om bij te dragen aan een gezonde voedselproductie voor de komende generaties.

“Geef boeren grond voor verandering” luidt de oproep. Het betreft natuurvriendelijke boeren Jelle Knoot (28 jaar), biologisch teler in Numansdorp (Zuid-Holland), De Jonge Voedselbosboeren in Elst (Gelderland) en Burgerboerderij de Patrijs in Laren (Gelderland), ook wel “toekomstboeren” genoemd. De gronden worden tegen eerlijke voorwaarden en voor een realistische prijs verpacht aan de boeren.

De Samen voor Grond III obligaties worden via het platform van Duurzaaminvesteren.nl aangeboden en kosten 250 euro per stuk. De jaarlijkse rente is 1% plus een enorm rendement in natuur herstel, biodiversiteit verrijking en eerlijk geproduceerd voedsel. De boeren lopen zo niet aan tegen de gecombineerde negatieve effecten van de hoge grondprijs in Nederland en de lage voedselprijs. De obligaties hebben een looptijd van 12 jaar. De voorwaarden en het informatie memorandum zijn op de website van Duurzaaminvesteren.nl beschikbaar.

Het startschot voor de uitgifte van de Samen voor Grond III obligaties wordt op 29 februari gegeven tijdens een evenement op Plaats De Kleine Aarde in Boxtel. Daar vertellen de drie toekomstboeren over het belang van de productie van natuurvriendelijk voedsel en hoe ze daarmee het bodemleven en biodiversiteit tot leven brengen. Doel is om binnen zes weken 3,5 miljoen euro op te halen voor het aankopen van grond voor deze boeren. Vanaf 29 februari krijgen burgers en maatschappelijke organisaties de mogelijkheid om obligaties te kopen en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst voor natuurvriendelijke boeren.

Danielle de Nie medeoprichter van Aardpeer: “Grond is duur, en wordt steeds duurder, net als de huizenmarkt. Boeren die natuurvriendelijk willen boeren komen hierdoor in de klem, de opbrengsten staan in geen verhouding tot de grondprijs, of andersom: de grondprijs staat in geen verhouding tot wat er op natuurvriendelijke manier geproduceerd kan worden. Aardpeer verpacht grond voor een pacht die past bij de “werkelijke & natuurlijke waarde” van de grond. Uw deelname lost een groot probleem op. Door grond uit het economisch systeem te halen biedt Aardpeer natuurvriendelijke boeren de kans om op een eerlijke manier te ondernemen. En daarnaast investeert de koper direct in meer biodiversiteit, vruchtbare bodems, betere lucht- en waterkwaliteit en gezond voedsel voor nog vele generaties. Dat is pas echt impact maken!”

Over Aardpeer, samen voor grond – Opgericht in 2021, een initiatief van Stichting BD Grondbeheer, Stichting Herenboeren NL, Stichting Wij.land en Triodos Regenerative Money Centre. De initiatiefnemers hebben de krachten gebundeld om de transitie naar een natuurvriendelijke landbouw aan te jagen. Betaalbare toegang tot grond is daarbij een sleutel. De hoge grondprijs en de financiering daarvan is een belemmering voor boeren en voedselinitiatieven, die grond nodig hebben voor de overstap naar natuurvriendelijke landbouw.

Met geld van burgers, beleggers, maatschappelijke organisaties en fondsen koopt Aardpeer landbouwgrond en geeft die langjarig in pacht aan natuurvriendelijke boeren. De pachtprijs is afgestemd op het natuurvriendelijke bedrijfsmodel van de boer, zodat gewerkt wordt aan een gezonde bodem en meer biodiversiteit.

Aardpeer heeft met de ‘Samen voor Grond’ obligaties tot nu toe 10,1 miljoen euro opgehaald. De eerdere uitgiftes waren een groot succes. Beleggers zijn particulieren, maatschappelijke organisaties zoals Vogelbescherming Nederland en Landschapsbeheer Gelderland en institutionele beleggers.

Over de initiatieven:

Landbouwbedrijf Jelle Knoot

Boer worden op de boerderij van zijn opa. Dat was de jongensdroom van Jelle Knoot. De boerderijwoning heeft Jelle inmiddels kunnen overnemen, de grond heeft hij nu tijdelijk in gebruik. De eerste acht hectare heeft Jelle al omgeschakeld naar biologisch en daarop teelt hij met strokenteelt 18 soorten biologische gewassen. Dit wil hij bestendigen en uitbreiden met hulp van Aardpeer. Jelle zijn producten vind je bij lokale initiatieven als Boerderij Landzicht en ook in het biologische schap van de supermarkt.

Over De Jonge Voedselbosboeren

Een kaal grasland omtoveren tot een aantrekkelijk, gezond en toekomstbestendig landbouwsysteem dat lééft. Dat is de gezamenlijke missie van De Jonge Voedselbosboeren. Met steun van Aardpeer willen Simon, Katja, Wytze en Sacha dit te realiseren op 13 hectare grond ten zuiden van Arnhem, waar voedselbosbouw en natuurinclusieve akkerbouw samenkomen.

Over Burgerboerderij de Patrijs


Bij Burgerboerderij de Patrijs geloven ze dat het anders kan. Het is tijd om een nieuwe relatie met de omgeving en de grond op te bouwen, waarin we de grond en ecosystemen niet uitputten maar verrijken. Zij transformeren een oud gangbaar koeien bedrijf naar een gemengde agro-ecologische burgerboerderij. De boerderij is een coöperatie waarin honderden mensen mede-eigenaar zijn.

laatste nieuws

Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

bekijk al het nieuws
Geef boeren grond voor verandering