aardpeer

Het is nat, heel nat! 🌧️


Het is een enorm nat jaar wat een enorme uitdaging is voor onze boeren. Natuurvriendelijk boeren betekent dat je te maken hebt met, jawel, de natuur. Dus ook alle regen. Lees hoe Jelle het ervan afbrengt met al deze nattigheid.

Aardappelen dobberen in het nat: hoe boer Jelle Knoot omgaat met een extreem nat jaar

"Het lijkt wel een zwembad hier", lacht boer Jelle Knoot terwijl hij met zijn laarzen door de modder ploetert. De regenbui van afgelopen dinsdagavond heeft zijn akkers getransformeerd in een watervlakte. Oogsten? Niet te doen. De aardappelen dobberen in het nat. "Helaas, het ziet er niet naar uit dat het de komende periode gaat lukken om te oogsten” verzucht Jelle.

An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!

Toch laat de bioboer zich niet ontmoedigen. "Als je boert met de natuur leer je je aan te passen en ondanks de tegenslag zijn er zeker ook lichtpuntjes." Zo spotte Jelle deze week een nestje jonge vogeltjes tussen zijn spitskolen. Herken jij welke vogeltjes het zijn? Om de kleintjes te beschermen laat Jelle het stukje land eromheen met rust. Maar de rest, die oogst hij! Trots deelt hij een foto van de venkeloogst. "Ondanks de nattigheid is het me toch gelukt om een mooie oogst binnen te halen."

Jelle geniet volop van de kleine geluksmomenten die het boerenleven met zich meebrengt. "De natuur zit vol wonderen", merkt hij op. "En daar word ik elke dag weer blij van."

Jelle laat zich overigens totaal niet tegen houden door een beetje regen. Kijk maar naar deze berg met hooi, die hij ondanks de regen toch heeft weten te maken. Jelle zoekt gewoon naar oplossingen en past zijn plannen aan waar nodig. En één ding is zeker: volgende zomer eten we weer heerlijke bio-aardappelen van het land van Jelle! Land dat we samen met vele investeerders kochten!

Mede-initiatiefnemer van Aardpeer én bodemexpert Danielle de Nie: "Een gezonde en levende bodem heeft veel organische stof en is daardoor in staat als een soort spons te werken, dus neemt water op als het (te) nat is, maar houdt de bodem wel luchtig en stoot het water ook weer langzaam af als het droog wordt, alsof je zachtjes in de spons knijpt. Kortom een levende bodem vormt een buffer in periodes met meer en minder regenval en zo krijg je minder plassen als het nat is en minder verdorde plantjes als het droog is.

Een gezonde bodem is dus een belangrijke schakel om je als boer te beschermen tegen extreem weer. Dat gezegd hebbende is er de laatste tijd wel heel veel water gevallen, meer dan een bodem op kan nemen."

laatste nieuws

Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

bekijk al het nieuws
Het is nat, heel nat! 🌧️