
Nieuwe campagne: Loverendale- Ter Linde
Het is de oude biodynamische boerderij van Nederland: Loverendale-Ter Linde (anno 1926) in Oostkapelle. Een prachtige plek waar in de afgelopen 100 jaar veel is gebeurd. Boer Tim Moerman is gemotiveerd om dit historische erfgoed te behouden. En om hem daarmee te helpen gaan we de grond opnieuw vrij maken. Ja je leest het goed, opnieuw, hoe dat zit lees je in dit artikel.
Boerderij Loverendale-Ter Linde (anno 1926) in Oostkapelle is het oudste biodynamische bedrijf in Nederland. De plek kent een bewogen historie maar fruitteler en boer Tim Moerman heeft lef en ziet vooral kansen. Met een gemengde bedrijfsvoering wil hij aantonen hoe de levensbronnen - drinkwater en bodem - opgebouwd kunnen worden voor toekomstige generaties.
Vrije grond is veiliggesteld voor de toekomst
In 2020 zat Loverendale-Ter Linde in zwaar weer. De achterban van onze partner BD-Grondbheer deed een beroep op ze om Loverendale te redden. Deze reddingsacties hebben ze met forse leningen bij Triodos Bank gefinancierd. Het plan is om de leningen zo snel mogelijk af te lossen met donaties, Aardpeer springt in om dit mogelijk te maken. Met deze campagne gaan we de eerste hectare (van in totaal tachtig hectare) vrijmaken. Doe je mee? Vrije grond - grond waar geen lening meer op rust - is veiliggesteld voor de toekomst. Het is in onze statuten verankerd dat we vrije grond nooit verkopen.
Zwaar pakket
Door de stijgende rente zijn de leningen een zwaar pakket geworden. In korte tijd is de rente van 1,5% naar 5% gegaan. Dat heeft ons in een positie gebracht, die niet lang volhoudbaar is. Triodos Bank heeft ons met een aflossingspauze tijd gegeven om hiervoor een oplossing te vinden. Daarmee winnen we tijd om mensen te vinden die bereid zijn om bij te springen op dit dossier, anders moeten we linksom of rechtsom een deel van onze landbouwgrond gaan verkopen. We kunnen dan niet anders. Wat regelrecht tegen ons geloof in gaat.
Comfortzone
De situatie van Loverendale heeft ons de pin op de neus gedrukt. Op de lange termijn moeten we altijd streven naar een rentedekking, die vanuit de pacht kan worden opgebracht. Met de huidige grondprijzen kunnen we 1 à 2% rente over onze leningen betalen. Uit die comfortzone mogen we eigenlijk nooit gaan. Dat is de reden dat we naast onze obligaties steeds vaker met leningen van particulieren, vermogensfondsen en maatschappelijke organisaties werken. Met hen kunnen we, in tegenstelling tot de bank, rentes onder de 2% afspreken. Voor Loverendale zijn we dus op zoek naar particuliere beleggers.
De boer staat centraal
Ondanks de veel te dure landbouwgronden blijven we in onze aanpak geloven. Met vrije gronden doorbreken we de spiraal. Wij bieden pachtprijzen waarmee boeren gezonde voeding kunnen produceren zonder de aarde uit te putten. Wij zetten de boer centraal. Onze pachters bepalen zelf hoe zij hun bedrijf ontwikkelen. Onze erfpachtcontracten hebben daarom een looptijd tot wel dertig jaar. In ondernemerszin is het dus ook vrije grond. De enige voorwaarde is dat onze boeren natuurvriendelijk werken. Aan het eind van de rit zijn wij het slot op de deur. Wij zijn de garantie dat er geen gewin wordt gemaakt op de grond en dat de pachtprijs ook voor de volgende boer laag blijft. Het kan niet fout gaan, mits de gronden vrij van financiële lasten zijn.
Hoopvol
“Wat ik in de afgelopen twaalf jaar heb geleerd, is dat je moedig moet zijn maar ook uiterst voorzichtig," aldus Kees van Biert, voorzitter van BD Grondbeheer en medeoprichter Aardpeer. "Er was moed voor nodig om Loverendale onder onze hoede te nemen; misschien ben ik overmoedig geweest maar ik hoop nog steeds dat we het probleem op tijd kunnen oplossen. De uiterste voorzichtigheid betreft de leningen met oplopende rentes. Daar hebben we nog geen oplossing voor. Dan is er voor die gronden geen gezonde basis en is verkoop een onvermijdelijke stap. Daarom moeten we, net als onze voorvaderen, blijven focussen op donaties: schenkgeld, schenkgeld, schenkgeld. Gelukkig groeit dat ook. Help je mee?"
Help je mee?
Wij werken aan een nieuw economisch model voor grond. Met oa obligaties en donaties (schenkgeld) verwerven we landbouwgrond en stellen die zonder winstoogmerk beschikbaar aan natuurvriendelijke boeren.
laatste nieuws
Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

Eerste gronden Veld en Beek veiliggesteld
- De eerste hectares van Veld en Beek zijn veilig. Dankzij ruim 800 donateurs is het eerste deel van de bedrijfskavel van Veld en Beek nu voorgoed veiliggesteld voor natuurvriendelijke landbouw! 💚 De nieuwe generatie boeren gaan deze grond pachten van onze partner BD Grondbeheer tegen een passende prijs, zodat zij een ecologisch en economisch gezonde toekomst kunnen opbouwen. We zijn er nog niet! In totaal willen we 20 hectare vrijmaken —help je mee om de rest ook veilig te stellen?

Boer Jeroen geeft grond ter waarde van miljoenen euro's weg
- Boer Jeroen geeft grond ter waarde van miljoenen euro's weg aan BD-Grondbeheer. Hoe bijzonder is dat? Voor deze donatie hebben we wel hulp nodig. Om de 20 hectare landbouwgrond, in Zeewolde, aan onze partner BD Grondbeheer te doneren moet hij 300.000 euro aan belastingkorting terugbetalen. Daarvoor zijn we een actie gestart, help je mee?

Boer Brunia: Pionier in natuurvriendelijke melkveehouderij
- Op bezoek bij boer Brunia, die met de grond die we via Aardpeer hebben verworven zijn bio-dynamische boerderij draaiende houdt. Dankzij de steun van onze obligatiehouders zorgt Jaring ervoor dat zijn Friese Roodbont koeien grazen in een gezonde, biodiverse omgeving. Hij laat hij zien dat het kan: gezond voor de natuur én voor de boer. Daarom startte we een actie: door donaties willen we 1 hectare grond volledig vrij maken. Zodat het voor altijd natuurvriendelijk kan blijven. En jij kan daarbij helpen, doneer een Stukkie Grond en maak een verschil voor natuur, boer en de toekomst! Help je mee?
