Herenboeren Land van Weert
Herenboeren Land van Weert is een initiatief van een groep inwoners uit de regio Weert en Nederweert. Deze boerderij voedt 380 monden van zo ‘n 210 huishoudens! Ze willen erop kunnen vertrouwen dat het eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur. Deze fijne verbindende plek hielpen we in 2021 met de start van de boerderij!
Het is alweer 2 jaar geleden dat we Herenboeren Land van Weert hielpen aan grond! Benieuwd hoe het nu met ze gaat?
We spreken met Carla Verweerden, bestuur van Herenboeren Land van Weert
Hoop voor de toekomst!
“Het gaat hier goed, onze boerderij voedt 380 monden van zo ‘n 210 huishoudens. Daarmee is er momenteel nog plek voor nieuwe leden!
Uniek aan onze boerderij is dat we naast ons land ook een huis hebben, met stallen. Onze boer heeft geluk, hij woont in het opgeknapte huis maar het erf met de stallen is gelijk ook een thuis voor onze leden. Hier komen we samen, een centrale plek voor ons allen.
Voortduren spotten we hier nieuwe dieren van kevers tot vlindersoorten of roofvogels. Samen met onze leden doen we ook tellingen, dit houden we bij in een internationaal monitoringssysteem Rise, zo monitoren we de biodiversiteit.
Onze grond is al 600 jaar boerenland! Dat zie je terug, zo duurde het even tot de grond van dood naar levend ging, het wordt met het jaar vruchtbaarder.
Onze boerderij heeft nog geen dieren, helaas. Hiervoor hebben we nog geen vergunning. Samen met de gemeente zijn we richting de provincie gegaan om te pleiten voor een nieuwe categorie, speciaal voor het kleinschalig houden van kippen en/of varkens. Het gaat dan over max 350 kippen en 15 varkens waarbij het niet wordt gelabeld als intensieve veehouderij. Per 1 januari van dit jaar is deze nieuwe categorie ook echt geaccepteerd.Dat is geweldig nieuws! Dat betekent dat, na inpassing van deze nieuwe regels in het bestemmingsplan
we nu gaan bekijken hoe en wanneer we dieren mogen houden.
Momenteel hebben we wel schapen, 5 stuks met hun lammetjes. Kippen doen we voorlopig niet, door de vogelgriep krijgen ze namelijk geen vrijheid. En koeien kunnen niet, we hebben 12 hectare grond en dat is niet voldoende ruimte voor koeien. Maar daarvoor hebben we een samenwerking met een bio boer in de buurt, ons graan gaat naar hem en hij geeft ons mest en vlees voor de leden die dat willen.”
Dat geeft hoop voor de toekomst!
In 2021 spraken we met Ron Geurts
Initiatiefnemer van deze boerderij en voorzitter tot 2020.
"Met 175 andere huishoudens ben ik mede-eigenaar van een boerderij. We boeren op een 100 jaar oude boerderij met uitstekende grond. Wij pachten er 12 hectare die verworven is door aardpeer-partner BD Grondbeheer. Boer Daan is, samen met veel vrijwilligers, verantwoordelijk voor de duurzame productie van ons eten.”
Als je in de tijd terug kon reizen, welk advies zou je jezelf dan geven?
“Dat ik eerder uit de ratrace van meer, meer, meer was gestapt, het materialistische. Zo heb ik eigenlijk pas vijf jaar geleden ontdekt hoe belangrijk de relatie grond, natuur, voedsel is. Ik weet nu iets van de waarde van strokenteelt en permacultuur. En alle waardering die ik heb gekregen omdat ik ooit met dit initiatief startte, kost niets maar is ook zoveel waard.”
Wat is je droom?
“Ik droom van een coöperatie die met 500 te voeden mensen uitverkocht is. Wat ons daarbij gaat helpen is de inrichting van een kas die zorgt voor een nog breder aanbod aan groenten. Verder hopen we naastgelegen gronden aan ons te binden zodat we over 20 hectare kunnen beschikken. We hebben in 2020 als proef op 1,5 hectare graan geteeld waarvan een bakker brood gaat bakken. En de stadsbrouwerij van Weert wil graag bierbrouwen met gerst van dat extra areaal. Het eerste Herenboerenbier.”
Hoe kan aardpeer je helpen om deze droom te verwezenlijken?
“Het is voor ons een enorme zoektocht om te verkennen of en zo ja hoe we extra grond onder onze boerderij kunnen krijgen. Ook zouden we dan wel wat kavels willen ruilen, zodat mensen in de buurt die hinder ervaren van onze activiteiten minder reden tot klagen hebben. Ik hoop dat aardpeer kan bijdragen aan mijn droom om toe te groeien naar een echt gemengd bedrijf met een rijke community.”
Tekst: Simone Lips
evenementen
Wij veranderen de wereld, en jij kan er bij zijn! Iedereen die wil bijdragen aan een vitale bodem, gezond eten en grotere soortenrijkdom en die wil helpen om dat voor de komende zeven generaties zo te houden, is welkom.
laatste nieuws
Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!
Het is niet makkelijk om boer te worden
- Dankzij de tussenkomst van Aardpeer kon Jelle Knoot (28) het boerenbedrijf van zijn opa overnemen. Inmiddels werkt hij vijf jaar gecertificeerd biologisch. Hoe gaat het met de biodiversiteit? En welke dromen heeft hij voor de toekomst? Geert van der Veer, oprichter van Herenboeren Nederland en mede-initiatiefnemer van Aardpeer, ging met Jelle in gesprek over de hobbels en drijfveren.
Impactrapport
- Wat is de impact van de Aardpeer aanpak? Wat gebeurt er als we betaalbare grond beschikbaar stellen aan boeren, die met voedselproductie de bodem en biodiversiteit willen herstellen? We vertellen je graag wat de ecologische, sociale en economische impact is die we maken. Daarom presenteren we je: Het Aardpeer Impactrapport!
Help de Jonge Voedselbosboeren mee met planten
- Het is tijd om op de 13 hectare grond in Elst een voedselbos aan te planten. De Jonge Voedselbosboeren telen hier straks noten, fruit en meerjarige groenten. "We kijken er enorm naar uit om dit najaar samen met jullie eindelijk te gaan planten!" Help jij mee?