aardpeer

Aankoop 13 ha landbouwgrond door Land van Ons, Aardpeer - Samen voor Grond is afgerond


Op zondag 6 oktober hebben Liesbeth Soer van Aardpeer en bestuurslid Fike van der Burght van Land van Ons samen met de Jonge Voedselbosboeren hun handtekening onder het pachtcontract gezet. Dat hebben we natuurlijk feestelijk gevierd op het perceel in Elst. De ondertekening van het contract markeert de start van het voedselbos in het prachtige landschapspark Lingezegen. We zijn trots op deze unieke samenwerking tussen burgerinitiatieven!

De pachtovereenkomst Jonge Voedselbosboeren, Land van Ons en Aardpeer - Samen voor Grond ondertekend: officieel startsein voor voedselbos én duurzaam akkerlandschap.

Land van Ons en Aardpeer, Samen voor Grond kochten in een unieke samenwerking 13 ha landbouwgrond van provincie Gelderland in landschapspark Lingezegen. (Arnhem/Elst) De provincie Gelderland koos voor het plan van de Jonge Voedselbosboeren: Katja Zweerus, Simon Verboom, Sacha Brons en Wytze Walstra. Land van Ons, Aardpeer en de Jonge Voedselbosboeren ondertekende op zondag 6 oktober feestelijk de pachtovereenkomst. Nu kan het plan definitief van start gaan. 

Philippe Terheggen voorzitter Land van Ons:” Onze missie is de biodiversiteit te vergroten, herstel van het landschap en het stimuleren van duurzame landbouw. De visie van de Jonge Voedselbosboeren sluit hier naadloos op aan. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en is een inspirerend voorbeeld.”

Voedselbos én akkers


De Provincie Gelderland bood 13 hectare grond bij openbare inschrijving aan. De Vier Jonge voedselbosboeren dienden een plan in, samen met Aardpeer. Uit meerdere inschrijvingen werd hun plan gekozen. Een voorwaarde voor de verkoop was dat de helft van het perceel open landschap blijft. Op het aangekochte perceel komt nu een gevarieerd landschap: voedselbos afgewisseld met natuurvriendelijke akkers.

Unieke samenwerking tussen burgerinitiatieven


Landbouwgrond in Nederland is duur. Voor veel boeren, zeker jonge boeren is de grondprijs een obstakel om in te stappen. Het is ook een obstakel voor extensiveren. De afgelopen jaren ontstonden steeds meer initiatieven van burgers om zelf grond te kopen. Om de landbouwtransitie te versnellen, biodiversiteit te herstellen en meer mensen bij voedselproductie te betrekken. Land van Ons en Aardpeer zijn hier voorbeelden van. Nog niet eerder trokken twee coöperaties met elkaar op om een grondaankoop te realiseren. Door de krachten te bundelen, realiseren de organisaties nu dit project.

Bij Aardpeer is samenwerking een sleutel voor verandering, al vanaf onze oprichting gaan we immers Samen voor Grond! We zijn daarom ook enorm trots om hierin samen met Land van Ons op te trekken.” Aldus Danielle de Nie, medeoprichter Aardpeer - Samen voor Grond.

Help mee met planten

Op 23, 24 november en 1 december wordt het bos aangeplant, wil je meehelpen?

Help mee met planten

Meld je aan

Fotografie: Freya Schijns

laatste nieuws

Wij maken Nederland groener, hectare per hectare! Een verhaal van succes en hoop en dat delen we graag met je!

bekijk al het nieuws
Aankoop 13 ha landbouwgrond door Land van Ons, Aardpeer - Samen voor Grond is afgerond

Inschrijven nieuwsbrief